vck

Voetbalschool Chris Kronshorst brengt jeugdig talent op de juiste plaats

ChrisKronshorstChris-Bradley-Zenngroep-2014

Vorig jaar september startte Chris Kronshorst  zijn voetbalschool. Kronshorst, voetbaldier bij uitstek, kan er niet genoeg van krijgen zijn kennis en kunde over te brengen op aankomende voetbaltalenten.

“Vanaf mijn zesde jaar ben ik bezig met voetbal . Ik heb grote veranderingen in het voetbal meegemaakt en het is zo leuk om jonge kinderen in dat proces mee te nemen en techniek bij te brengen.” De methode van Kronshorst is gebaseerd op de visie van Wiel Coerver. Kronshorst kwam op zijn 25ste, als speler van NEC, in contact met de trainingsmethoden van ‘de Einstein van het voetbal’. “Tot die tijd sprongen we tijdens trainingen over hekjes, deden tikkertje en paard en ruiter. Wiel legde zich toe op techniektraining. Bijna iedereen viel over hem heen. Hij introduceerde krachttraining en maakte duidelijk dat voetbal meer was dan een partijtje spelen. Toen ik met de trainingsmethoden van Wiel Coerver in contact kwam, overviel me het gevoel dat ik een nog betere voetballer was geworden als ik daarmee in mijn jeugd in contact was gekomen.”
Kronshorst spreekt met passie over zijn, op de Coervermethode gebaseerde, methode. “Je moet weten wat je kinderen aanbiedt. Het gaat er om automatismen aan te leren. Van de schijnbewegingen die je de kinderen aanbiedt zal er vaak een blijven hangen, omdat dat de beweging is die het best bij het kind past. Al die leerprocessen nemen tijd in beslag.
Binnen de voetbalschool, waaraan acht trainers meewerken, zijn we constant op zoek naar verbetering van trainingsvormen. Op die manier slagen we erin de trainingen voor de kinderen boeiend te houden. Daarnaast krijgen de kinderen vormen aangeboden die bij hun niveau passen. We differentiëren binnen onze voetbalschool. Er wordt, gedurende de opleiding die drie maanden in beslag neemt, op zes verschillende niveaus gewerkt.”
Kinderen moeten, volgens Kronshorst, tussen hun achtste en hun veertiende levensjaar vooral op techniek worden getraind. “Dan ontwikkelen ze zich het snelst en kunnen ze de grootste stappen maken. Helaas haakt men in verenigingen in die leeftijdscategorie vaak af als het om techniektraining gaat.”
Kronshorst heeft de ontwikkeling van de voetbalsport jarenlang op de voet gevolgd en constateert met een gevoel van teleurstelling dat de KNVB Coerver en zijn trainingsmethoden nooit heeft ondersteund. “Binnen de KNVB heeft iedereen een mening en ieder vindt dat zijn of haar haan koning moet kraaien. Wiel en zijn methode heeft men nooit zien zitten. Waarschijnlijk omdat Wiel eigengereid was en zich van niemand iets aantrok. Ik word verdrietig als ik een man als van Oostveen hardop hoor zeggen dat het tijd wordt om Cruyff en Jansen eens om tafel te zetten om te praten over de jeugdopleiding. Dat had dertig jaar geleden moeten gebeuren.
Natuurlijk heeft de voetbalsport zich uitstekend ontwikkeld, maar misschien hadden we nog verder gekomen als we Jansen en Cruyff eerder hadden geraadpleegd en de voetbalscholen beter hadden geïntegreerd in de voetbalopleiding. Bij ons wordt in elk geval keihard gewerkt om talenten op de plaats te brengen waar ze op thuishoren. Overigens moeten met name de ouders goed in de gaten houden dat dat proces tijd kost. Bij de ene voetballer meer dan de ander, maar uiteindelijk komen ze allemaal op de plaats terecht die bij hen past.”

Beter en ook leuker

Voetbalschool Chris Kronshorst is natuurlijk meer dan al die andere een garantie voor voortreffelijke techniektraining volgens de Wiel Coerver methode.